Support

Lorem ipsum dolor sit amet:

24h / 365days

We offer support for our customers

Mon - Fri 8:00am - 5:00pm (GMT +1)

Get in touch

Cybersteel Inc.
376-293 City Road, Suite 600
San Francisco, CA 94102

Have any questions?
+44 1234 567 890

Drop us a line
info@yourdomain.com

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec.

FAQ

Hoe lang gaat mijn PV-installatie mee?

  • Zonnepanelen gaan lang mee en daar zijn 2 belangrijke redenen voor. (1) Er zijn geen bewegende onderdelen, waardoor slijtage heel beperkt is. (2) Ze worden heel stevig gebouwd omdat hun bestaansreden hier volledig van afhangt. Wie zou immers nog investeren in zonnepanelen als die gemiddeld na 5 jaar stuk zouden zijn. De standaard vermogensgarantie bij zonnepanelen is dat ze na 25 jaar nog 80% van hun maximum produceren, met een maximale afname van 0,6% per jaar. De door ons aangeboden panelen scoren hierop nog beter. (zie type panelen)
  • De omvormer bevat veel elektrische componenten, waardoor die sneller stuk gaat. Dit is echter heel afhankelijk van de producent. Degelijke omvormers gaan tot 25 jaar mee, terwijl de basismodellen het veel vroeger kunnen begeven. De garanties bij Zonneregio Kempen variëren van 10 tot 25 jaar.
  • Naast de componenten, is er ook nog de plaatsingsgarantie van de aannemer (tegen schade aan het dak) van 10 jaar.
  • Je hebt natuurlijk niets aan garantie bij een failliet bedrijf. Campina Energie kiest daarom steeds voor financieel sterke bedrijven, zowel bij de producent (via TIER-kwalificatie) als bij de aannemer.

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Waarom kan ik mijn dak niet volledig vol leggen met zonnepanelen?

In België is het jammer genoeg niet voordelig om meer energie te produceren dan je op jaarbasis verbruikt. Doe je dit wel, dan betaal je een te hoog prosumententarief. Als je teller op het einde van het jaar negatief staat, dan geef je het teveel aan productie gratis weg. Zie ook hoofdstuk 2. Particulieren die investeren na 2020, zullen in een ander wetgevend kader vallen. Hierbij zijn grotere installaties mogelijk wel voordeliger.

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Hoeveel panelen heb ik nodig voor een elektrische auto?

Met 6 à 8 panelen op je dak, kan je met je elektrische auto jaarlijks 10.000 km rijden.

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Kan ik een energielening krijgen?

Zonneregio Kempen bekijkt samen met de klant of bijvoorbeeld de Vlaamse Energielening mogelijk is en bezorgt hierover de nodige informatie.
Ook de eigen bank biedt dikwijls zeer voordelige “groene leningen voor energiebesparende maatregelen” aan die een PV-installatie mogelijk maken voor iedereen én de totale energiekost per maand ondanks de lening toch daalt.
De zon schijnt voor iedereen, toch?

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Wanneer moet je overschakelen van een dag/nacht-teller naar een enkelvoudige teller?

  • Zonne-energie wordt overdag geproduceerd en dus vooral geïnjecteerd op je dagteller (behalve in het weekend als je nachtteller actief is).
  • Stel, je hebt een dag/nacht-teller en je produceert jaarlijks evenveel als je verbruikt. In dat geval zal je dagteller na één jaar negatief staan (hiervoor krijg je geen vergoeding), en je nachtteller positief (hiervoor moet je nog betalen).
  • Stel nu, je bent overgeschakeld op een enkelvoudige teller in dezelfde situatie. In dat geval zal je enkelvoudige teller na één jaar op nul staan. Je betaalt dus niet meer voor de elektriciteit.
  • Aangezien elke eigenaar van een PV-installatie een digitale elektriciteitsmeter krijgt, raden we aan om te kiezen voor het prosumententarief en de enkelvoudige teller. Bij plaatsing van de digitale meter kan je de omschakeling van tweevoudig naar enkelvoudig tarief gratis laten uitvoeren.

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Is het voordelig om nu al batterijen aan te schaffen met de digitale meter?

  • Ja en neen. In Vlaanderen wordt de productie van zonnepanelen afgerekend op jaarbasis. Het heeft dus geen zin om tijdelijk energie op te slaan en die daarna terug af te geven. Mensen die nu investeren in zonne-energie, kunnen in principe nog gebruik maken van het huidige systeem voor 15 jaar, afhankelijk van de huidige wetgeving. Sommige bedrijven bieden echter batterijen aan vooraf aan de omvormer waardoor de omvormer kleiner wordt ontworpen en dus ook een lager prosumententarief mogelijk is. Volgens onze berekeningen is dit op dit ogenblijk nauwelijks voordelig voor de meeste installaties.
  • Vanaf juli 2019 wordt er in België overgeschakeld op digitale meters. Deze meters zullen op elk moment in staat zijn om te meten of je verbruikte elektriciteit uit het elektriciteitsnet komt (duur) of rechtstreeks uit je zonnepanelen (goedkoop). Hierdoor zal het voordelig worden om batterijen te plaatsen en zo een groter deel van je energie uit de zonnepanelen te halen. De overheid wil hiermee de belasting van het net tegengaan, zoals nu al in Duitsland het geval is. Voor actuele informatie rond de digitale meter verwijzen we graag door naar onze FAQ pagina.

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Kan ik met batterijen volledig energie-onafhankelijk worden?

Neen, batterijen zijn op dit ogenblik nog heel duur en daarom slechts geschikt voor het opslaan van energie gedurende enkele uren/dagen en dus zeker niet voor het opslaan van elektriciteit in de zomer om deze in de winter te gebruiken. Het is dus beter (of toch zeker véél goedkoper) om aan het net gekoppeld te blijven.

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Plaats ik mijn zonnepanelen best in verschillende oriëntaties?

Zonnepanelen worden meestal geplaatst in één beschikbaar dakvlak. Soms zijn er mogelijkheden om de zonnepanelen te plaatsen in meerdere oriëntaties. Het voordeel hiervan is dat de productie van zonne-energie beter gespreid wordt over de hele dag. De piekbelasting van de zonnepanelen zal lager zijn, waardoor ook de grootte van de omvormer een stuk kleiner kan worden gedimensioneerd. Hierdoor is het prosumententarief lager (en bijgevolg ook de terugverdientijd).

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Heeft een PV-installatie veel onderhoud nodig?

Neen. In sommige gevallen kan de productie van zonnepanelen wel verlagen door hardnekkig vuil (bijvoorbeeld in de stoffige omstandigheden van een bouwwerf, op plaatsen met veel vogels…). In dat geval kan het sporadisch reinigen van de zonnepanelen wel nuttig zijn. Heel zelden loopt er iets mis met de panelen of de omvormer. Hiervoor heb je garantie. De meeste merken voorzien dan ook een bijdrage voor de aannemer, zodat de herstelwerkzaamheden voor de klant helemaal gratis zijn.

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Zijn zonnepanelen echt ecologisch?

Ja. De energie die nodig is om een zonnepaneel te produceren bedraagt tegenwoordig minder dan 10% van de energie die het zonnepaneel ooit zal voortbrengen. De meeste zonnepanelen bevatten weinig of geen zeldzame aardmetalen meer en kennen een hoog recyclagepotentieel voor silicium, glas en aluminium (tot 96% van het totaalgewicht). Dit wordt gereguleerd door de Europese organisatie PV cycle. Tussen producenten bestaan er wel nog grote onderlinge verschillen. Bij Zonneregio Kempen wordt daarom gekozen voor de beste leerlingen van de klas.

 

Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.

Zonneregio Kempen is een project van Campina Energie cv  -  Copyright Campina Energie cv - 2020. Alle rechten voorbehouden.